Bulaşık Makinesi

Bulaşık Makinesi Alırken Neye Dikkat Etmelisiniz? 

  • Bulaşık Makinesi Çeşitleri: Size en uygun bulaşık makinesini bulabilmeniz için öncelikle bulaşık makinesi çeşitlerine göz gezdirmelisiniz.
  • Bulaşık Makinesi Program Sayısı ve Kapasitesi: Bulaşık makineleri, sizin yaşamınıza en uygun program sayısı ve kapasiteleri ile size yararlı çözümler sağlamalı. 
  • Enerji ve Su Tasarrufu: Bulaşıkları makinede yıkayarak ve üst enerji sınıflarına mensup bulaşık makinelerini kullanarak elektrik ve su israfından kaçınmanız mümkün.
  • Ses Seviyesi: Bulaşık makinenizin çıkardığı ses seviyesinin sizin için elverişli olup olmadığına dikkat etmelisiniz.  
  • Hayatınızı Kolaylaştıran Ek Özellikler: Bulaşık makinelerinin sunduğu ek özellikler; konfor sağlayıp hayatınızı kolaylaştırmalı.

Alacağınız Bulaşık Makinesinin Özellikleri Neler Olmalı?

“Kim yıkayacak bu bulaşıkları?” sorusunu gündelik hayattan çıkaran bulaşık makineleri, evinizin başlıca üyeleri arasında. Bu yüzden tercihinizi yaparken tüm seçenekler konusunda dikkatli olmak sizin hakkınız. Peki, bulaşık makinesi alırken nelere dikkat etmeli? Bulaşık makinesi seçmek için yeterli bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız endişelenmeyin; size sağladığımız bilgilere göz atarak ve adımları takip ederek ihtiyacınız olan bulaşık makinesi modelini kolaylıkla seçebilirsiniz.

Bulaşık makinesi seçimi sırasında göz önünde bulundurmanız gereken pek çok kriter mevcuttur. Bulaşık makinesi fiyatları karar aşamasında dikkat çeken bir özellik olsa da en doğru bulaşık makinesini belirleyebilmek için yeterli değil. Peki; yaşamınızı kolaylaştıracak, evinize ve yaşam tarzınıza uyumlu olacak bulaşık makinesini bulabilmek için neleri göz önünde bulundurmalısınız?

Size En Uygun Bulaşık Makinesi Hangisi? Neden?

Bulaşık makinesi tipi karar verme aşamasında belirlememiz gereken ilk madde olarak karşımıza çıkıyor. “Hangi bulaşık makinesini almalıyım?” sorusunun cevabı arzularınız ve mutfak alanınızın boyutuna göre farklılık gösterebiliyor. Sizin için en uygun bulaşık makinesi çeşidini belirlemeden önce hangi çeşidin ne için tercih edildiğini bilmeniz gerekiyor.

Solo Bulaşık Makinesi

Herkesin bildiği ve “klasik tip” diyebileceğimiz solo bulaşık makinesi; kendine özgü ön kapısı, ayakları, tekmeliği, yan duvarları ve üst tablasıyla beyaz eşya mağazalarında alıcılarını bekliyor. Solo bulaşık makinelerinde su ve gider bağlantısı dışında kurulum ya da montaj gerekmiyor.

Tam Ankastre Bulaşık Makinesi

Tam ankastre bulaşık makinesi, mutfak dolabının içinde gömülü olarak kullanılabilecek şekilde tasarlanıyor. Ön kapısına mutfak dolabınıza uyumlu şekilde ahşap monte edilebilen bulaşık makinesinin kontrol paneli ise ön kapıyı açtığınızda üst bölümünde bulunuyor. Bunun sonucunda alan içerisinde bulaşık makinesi açık görünmeden mutfak dolapları ile uyumlu bir görüntü sağlanıyor.

Yarı Ankastre Bulaşık Makinesi

Yarı ankastre bulaşık makinesi de mutfak dolaplarının içinde gömülü olarak kullanılıyor. Bu tür bulaşık makinelerinde, mutfak dolaplarıyla uyumlu bir şekilde kaplanan ahşap ise kontrol panelinin altından başlayarak monte ediliyor. Ön kapıda bulunan kontrol paneli net bir şekilde görülebiliyor. 

Tezgah Altı Bulaşık Makinesi

Set altı bulaşık makinesi olarak da bilinen tezgah altı bulaşık makinesi üst tablası olmadan üretiliyor ve bu da yerleştirileceği yere rahatlıkla girebilmesine imkan tanıyor. Ön kapısında solo makinelerde olduğu gibi bulaşık makinesine özgü kapısı olan bu makinelerde, kontrol paneli ön ya da üst bölümde  olabiliyor. 

Tezgah Üstü Bulaşık Makinesi

Tezgah üstü bulaşık makinesi, mutfak tezgahının üstüne konulabilecek şeilde kompakt bir bulaşık makinesidir. 4 veya 6 kişilik bulaşık yıkama kapasitesine sahip olan ve 1+0 gibi küçük dairelerde kullanımı düşünülebilen,  bulaşık makinesi için yer bırakılmaış mutfaklar için de çözüm olabiliyor. set üstü bulaşık makinesi ya da mini bulaşık makinesi olarak da biliniyor.

İki Önemli Kavram: Bulaşık Makinesi Programları ve Kapasitesi

Hangi bulaşık makinesi türünü seçeceğiniz, sahip olduğunuz alana uygun seçeneği bulmanızda yardımcı olsa da tek başına en uygun bulaşık makinesi modelini saptayabilmek için yeterli olmuyor. Tercih edeceğiniz bulaşık makinesinin size, yaşam tarzınıza ve yemek kültürünüze başka bir deyişle ihtiyaçlarınıza uygun yıkama programlarını ve yeterli kapasiteyi sunması da gerekiyor.

Bulaşık Makinesi Programları: İhtiyacınız Olanı Seçin, Gerisini Düşünmeyin

Bulaşık makinesi tercihi yaparken 3 programlı bulaşık makinesi mi, 12 programlı bulaşık makinesi mi? “Bulaşık makinesi kaç programlı olmalı?” gibi sorular sıkça karşımıza çıkıyor. Bulaşık makinesi program sayısı size bulaşıklarınızın kirliliği durumuna göre farklı yıkama ve durulama sıcaklıkları ya da farklı program uzunlukları sunuyor. Bu da arzu ettiğiniz sonuca, arzu ettiğiniz zamanda ulaşmanızı sağlamış oluyor. Bulaşıkları yıkarken hangi programı tercih etmeniz gerektiği hususunda ise bulaşıklarınızın kirlilik derecesi ve tipi size yol gösteriyor. 

Eko 50°C: En Ekonomik Program

Her bulaşık makinesinde bulunması zorunlu olan Ekonomik program; günlük, kir seviyesi normal olan bulaşıklarınızın en ekonomik şekilde yıkanmasını sağlıyor. Ekonomik program ile normal kirlilik düzeyindeki bulaşıklarınızı enerji ve su tasarrufu açısından en verimli şekilde yıkayabilirsiniz.

Otomatik: Nasıl Yıkanması Gerektiğine O Karar Versin

Otomatik program Otomatik program bulaşık makinenizde bulunan sensör sayesinde bulaşıklarınızın kirlilik düzeyini tespit ederek yıkama suyu sıcaklığını, su miktarını ve yıkama uzunluğunu en doğru şekilde kendisi belirliyor.

Mini 30’ ve Hassas: Az Kirli Bulaşıklar

Ön temizleme işleminden geçmiş az kirli bulaşıkların yıkanması için 35°C yıkama sıcaklığı sunan Mini 30’ programını kullanabilirsiniz. Narin cam eşyalara özel bir seçenek olan ve 40°C sıcaklık ile yıkama yapan Hassas programı ise aynı şekilde az kirli bulaşıklar için doğru bir seçenek.

Hızlı 58’: Orta Kirli Bulaşıklar

Hızlı bir yıkama programına ihtiyaç duyduğunuzda kullanabileceğiniz Hızlı 58’, beklemiş ama normal kirlilik seviyesine sahip bulaşıkları 60°C ile yıkıyor. Ön yıkamasız, 58 dakika süren bu program günlük olarak kullanım için de oldukça müsait.

Hızlı 45’

Superdry ve Otomatik Kapı Açma teknolojilerinin entegre çalışması ile program süresi kısalıyor! Aynı anda kullanılan 2 ayrı teknoloji ile maksimum kapasite bulaşık için yüksek yıkama ve kurutma performansına sahip 45 dakika programını sizlerin kullanımına takdim ediyoruz.

Yoğun ve Karma: Çok Kirli Bulaşıklar

Bir hayli kirli ya da uzun süre beklemiş bulaşıklarınız için kullanabileceğiniz bu programlar 70°C su sıcaklığı uyguluyor. Yoğun program, aşırı yağlı tencere ve tavalar için kullanılabilirken Karma program sayesinde üst sepette hassas, alt sepette kirli tencere ve tavalar yıkanabiliyor. Yani karma program da günlük bulaşıklarınız için oldukça cazip bir seçenek.

Makine yıkama 

Makine temizliği için geliştirilmiş bu özel program suyun sıcaklığını 70°C’ye kadar yükselterek makineniz için hijyenik bir çözüm sağlar. Bulaşık makinesinde hijyen sağlamak için bu program 1-2 ay arayla makinenin içi boşken çalıştırılmalıdır. Bu program ile deterjan üreticilerinin makine temizleyici olarak pazara sunduğu ürünlerin kullanılması ise ekstra bir değer katar.

Bulaşık Makinesi Kapasitesi Nedir?

Bulaşık makinelerinde kapasite, kişi sayısı olarak ifade edilir. Bulaşık makinelerinde kapasite belirlenirken her bir kişinin kullandığı mutfak eşyaları ile birlikte günlük kullanılan mutfak eşyalarına da ihtiyaç duyuluyor. Kapasite hesabında kullanılması gereken yük bilgisi, uyulması zorunlu standartlar olduğundan tüm markaların bulaşık makinelerinde bu değer aynı olarak yer alıyor. Arçelik’te 13 kişi, 14 kişi ve 15 kişi kapasiteli bulaşık makineleri mevcuttur. Bulaşık makinenizin kapasitesi ne kadar fazla olursa o kadar fazla bulaşığı tek seferde yıkayabileceğiniz anlamına geliyor. 

Yeni bulaşık makinesi standartlarına göre belirlenmiş;

13 kişi kapasiteli bulaşık makinesi 140 parça,

14 kişi kapasiteli bulaşık makinesi 150 parça,

15 kişi kapasiteli bulaşık makinesi 160 parça ürün yıkayabilmektedir.

Enerji ve Su Tüketimini Azaltmak Elinizde

Bulaşık makineleri hayatımıza kolaylık katsalar da bize sundukları fayda sadece bununla bitmiyor. Bulaşık makinesini kullanmaya başladığınız andan itibaren tasarruf etmeye başlıyorsunuz. Enerji tüketimini hafifleterek hem bütçenize katkı sağlamak hem de doğayı korumak bulaşık makineleri ile muhtemel hale geliyor.

Enerji Sınıfı: Daha Fazla Artı Daha Çok Tasarruf

Bulaşık makinesi enerji sınıfı, harcanan enerjiyi doğrudan etkiliyor. Bir diğer deyişle, harcanan enerjiyi minimumda tutmayı amaçlıyorsanız bulaşık makinenizi seçerken enerji sınıfına mutlaka dikkat etmeniz gerek.

Bulaşık makinelerinde F, D, A gibi farklı enerji sınıfları bulunuyor.  A, bu enerji grupları arasında enerji bakımından en tasarruflu olanıdır. Daha fazla enerji tasarrufu yapmak istiyorsanız tercihinizi üst enerji sınıflarından yana yapmanız gerekiyor. 

Enerji tüketimi A ile G arasında sınıflandırılmakta olup, G’den A’ya giderken verimlilik artıyor ve böylece harcanan enerji azalıyor.

Su Tüketimi: Az Su, Çok İş

Bulaşık makinesi su tüketimi hem tasarruf etmeniz hem de doğal su kaynaklarının sürdürülebilirliği bakımından bir hayli önemli. Bulaşık makinesini çalıştırdığınızda tüketilen su miktarı, seçtiğiniz programa ve makinenin modeline göre değişiklik gösteriyor. 

Bir bulaşık makinesini doldurup Eco 50°C programı ile yıkadığınızda yaklaşık 9,5 litre su tüketirsiniz. Aynı miktarda bulaşığı elinizde yıkamayı tercih ettiğinizde ise yaklaşık 103 litre suya ihtiyaç duyarsınız. Yani bulaşık makinesi sayesinde su tüketiminizde 10 katın üzerinde tasarruf etmiş oluyorsunuz. Bu da doğal kaynakların ve ev bütçesinin korunması demek oluyor.

Düşük Ses Seviyesine ve Mükemmel Temizliğe Ulaşmanız Mümkün

Bulaşık makinesinin optimum ses seviyesinin ne kadar olması gerektiğini ve daha yoğun yıkama sağlayan özelliklerin neler olduğunu incelemeye koyulalım.

Bulaşık Makinesi İdeal Ses Seviyesi Nedir?

Bulaşık makinesinin ses seviyesi yüksekse, makineyi çalıştırdığınız sırada sizi rahatsız edebilir. Dikkat gerektiren bir işle meşgulken dikkatinizin dağılmaması, aile fertlerinin uykusunun bölünmemesi ve rahatsız olmaması için ses seviyesi düşük olan bulaşık makinesi modellerini tercih edebilirsiniz.

Bulaşık makinelerinin sahip olduğu ses seviyesi, kütüphanelerin ses düzeyi olan 40dB(A) ile üst sınır olan 52 dB(A) arasında değişiklik göstermektedir. Satın almayı düşündüğünüz bulaşık makinesinin ses seviyesi ise enerji etiketinin üzerinde dB(A) değeri ile belirtiliyor.

 Sessiz Program: Ses Seviyesini Düşürmek İçin 

Bulaşık makinesi ses seviyesi; çalışan, bulaşık makinesini gece kullanmak zorunda olan veya bebeği olan aileler için daha çok önem teşkil ediyor. Bulaşık makinenizde ‘’Sessiz Program” varsa daha sessiz bir şekilde bulaşık makinenizi kullanmanız mümkün hale geliyor. Günlük bulaşıklarınız için rahatlıkla tercih edebileceğiniz bu program 39 dB(A) ses seviyesinde çalışabiliyor

Arçelik Bulaşık Makinesi Teknolojileri

Bulaşık makinenizin sahip olduğu özellikler sayesinde hem eşyalarınızı korumak hem de yaşantınızı kolaylaştırmak ister miydiniz? Şimdi, bir bulaşık makinesinden bekleyebileceğinizden daha fazlasını sunacak bulaşık makineleri teknolojilerine göz atalım.

Prosmart Inverter motor

Doğal kaynakları ve zamanı en verimli şekilde kullanan motor teknolojisi, aynı zamanda kir sökme işlemi sırasında yüksek basınç, durulama sırasında düşük basınç uygulayarak, elde yıkama hassasiyetine ve en etkili performansa ulaşır. Daha sessiz ve tasarruflu yıkama sağlar.

HomeWhiz: Yeni Nesli Kontrol Etmek Onun İşi

Yeni nesil beyaz eşyalarınızı yerinizden bile kalkmadan kontrol edebilirsiniz. Bir Arçelik teknolojisi olan HomeWhiz ile akıllı telefon, tablet ya da televizyonunuz yardımıyla evinizdeki tüm beyaz eşyalarınız gibi bulaşık makinenizi de uzaktan kontrol etmeniz mümkün hale geliyor. Üstelik bu teknolojiyi evde olmadığınızda da kullanabilirsiniz. Yani internete erişiminiz varsa nerede olduğunuzun bir önemi kalmıyor.

HomeWhiz uygulamasını indirip bulaşık makineniz ile bağlantı sağladıktan sonra istediğiniz an, olduğunuz yerden bulaşık makinenizi çalıştırabilir ya da yıkama bittiğinde haberdar olabilirsiniz.

AutoDose

Türkiye’de ilk  Arçelik’te bulunan AutoDose Teknolojisi ile sıvı/jel deterjan ünitesine deterjanı doldurarak her yıkamada deterjan ekleme zahmetine elveda diyebilirsiniz. Tercih ettiğiniz programa göre deterjan miktarı otomatik olarak belirlenir ve uygulanır.

360 ml kapasiteye sahip deterjan haznesi yaklaşık 1 ay boyunca deterjanı otomatik uygularken, çıkarılabilir yapısı sayesinde kolaylıkla temizlenip tekrar yerine takılabilir. Sistem kısa programlarda karşılaşılan deterjan kalıntısı sorunu için de bir çözümdür.

SuperDry

SuperDry teknolojisi ile bulaşık makineniz mükemmel kurutma performansı ile buluşuyor! Yenilikçi teknolojisi sayesinde içerisine yerleştirilen ekstra ısıtıcı, parlatıcı kullanmasanız dahi en etkin kurutma performansını ve parlaklığı size sunuyor.

CornerWash

Bulaşıklarda Mükemmel temizlik için yeni nesil yıkama teknolojisi CornerWash , makinenizin köşelerine bile erişen su püskürtme sistemi ile ulaşılması güç bölgelerde bile mükemmel temizlik sağlar.

Tepsi Yıkama Özelliği: 

Tepsi tutucu aksesuarlar; tepsi ve ızgara teli gibi büyük parçaların bulaşık makinesine yerleştirilmesini sağlar. Etkili alt sepet yıkama özelliği sayesinde de en zorlu kirleri kolaylıkla temizleyip zaman ve enerjiden tasarruf etmenizi sağlar.

Otomatik kapı açma 

Otomatik Kapı Açma özelliği program sona erdiğinde kapıyı otomatik olarak açarak ortamdaki doğal hava akşını kullanarak ekstra enerji harcamadan kurutma performansını üst seviyeye taşır.

UltraHijyen

UltraHijyen Aparatı ve UltraHijyen fonksiyonu sayesinde çamaşır suyunun doğru zaman ve miktarda kontrollü ve güvenli kullanımı ile hijyenik yıkama sağlar.

Turbo Fonksiyonu: Hızlı Yıkamanın Sırrı

Bazen kısıtlı zamanınız olduğundan bulaşık makinesinde seçtiğiniz programın kısa sürede bitmesini istersiniz. Turbo Fonksiyonu da işte tam bunun için var. Seçtiğiniz programa doğru olarak su sıcaklığını artırıp su basıncını ayarlayarak program sürelerini 3 kata kadar kısaltan Turbo Fonksiyonu, zamanınızın kısıtlı olduğu her an yanınızda.

Ekstra Kurutma /Parlaklık: Pırıl Pırıl Bir Sonuç

Bulaşık makinesi, tercih ettiğiniz program doğrultusunda yıkamış olduğu bulaşıklara kurutma işlemi gerçekleştirir. Bu işlem sırasında bulaşıklarınızın üzerindeki su damlacıkları kurutulup, mutfak eşyalarınızın üzerinde iz kalmaması sağlanır. Ekstra Kurutma/Parlaklık özelliğinin çalışma prensibi oldukça basittir: Program sonunda uygulanan ekstra kurutma ve buhar uygulaması işlemleri bulaşıkların üzerindeki su damlacıklarının küçülüp tamamen yok olmasını sağlarken, bulaşıklarınız daha kuru ve ilk günkü kadar parlak yıkanmış olur.

Bardak Koruma Sistemi: Cam Eşyalarınız Güvende

Bir bulaşık makinesinden sadece bulaşıklarınızı temizlemesini değil, yıkama esnasında değerli eşyalarınıza da gerekli özeni göstermesini istiyorsunuz. Bardak Koruma Sistemi ve Otomatik Bardak Koruma Sistemi de değerli mutfak eşyalarınızı koruyarak bu isteğinizi yerine getiriyor.

Bardak Koruma Sistemi, cam eşyalarınızı su sertlik düzeyinden oluşabilecek istenmeyen etkilere karşı koruyor. Bu özel sistem, bulaşık makinesinin kullandığı suyun ideal sertlikte püskürtülmesini sağlayarak eşyalarınızı koruyor ve cam eşyalarınızın üzerinde buğu, çizik gibi durumların görünme ihtimalini en aza indiriyor.

Yarım yük fonksiyonu

Bu özellik sayesinde ister alt sepete, ister üst sepete, istenirse de her iki sepete birden yüklenmiş az miktardaki bulaşığın ekonomik şekilde yıkanması sağlanır. Her iki sepetin de tamamen dolmasını beklemeye gerek kalmadan, enerji ve sudan tasarruf sağlayan bu özellik çevrenin korunmasına da katkı sağlamış olur.

Arçelik bulaşık makinelerini incelemek ve satın almak için ya da size en yakın Arçelik mağazasını öğrenmek için tıklayınız.

Her türlü soru, görüş ve öneriniz için 0850 210 0 888 numaralı Arçelik Çağrı Merkezi hattımızı 7/24 arayabilirsiniz.

Arçelik bulaşık makinelerini incelemek ve satın almak için ya da size en yakın Arçelik mağazasını öğrenmek için tıklayınız

Her türlü soru, görüş ve öneriniz için 0850 210 0 888 numaralı Arçelik Çağrı Merkezi hattımızı 7/24 arayabilirsiniz.